Herdenking 70 jaar watersnoodramp 1953

PROJECTBESCHRIJVING

The Flood - Requiem 1953 van Douwe Eisenga

door
Vocaal Ensemble Cantare, Zeeuws Concertkoor
Ty Zeeuws kamerorkest

dirigent Pim Overduin


watersnoodramp 1953


Inleiding
In januari / februari 2023 is het 70 jaar geleden dat Zuidwest-Nederland getroffen werd door de watersnood van 1953, die ramp voltrok zich in de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953. Hele eilanden en landstreken inclusief steden en dorpen raakten overstroomd, dit leidde tot 1836 dodelijke slachtoffers en grote schade. Bijna 100.000 mensen moesten vluchten voor het water en werden geëvacueerd.

Naar aanleiding van de 70-jarige nationale herdenking van de watersnood in 2023 werken Vocaal Ensemble Cantare, Goes en het Zeeuws Concertkoor, Vlissingen samen om dit keer het monumentale werk, The Flood - Requiem 1953, op een aantal plaatsen in het door de watersnood getroffen regio’s uit te voeren. Speciaal voor deze concertreeks maakt componist Douwe Eisenga in opdracht van het Zeeuws Concertkoor en Vocaal Ensemble Cantare een bewerking van The Flood - Requiem 1953 voor een kleinere orkestbezetting. Dit stuk wordt uitgevoerd door koorleden uit beide koren, TY Zeeuws kamerorkest (20 musici) en mezzosopraan Helena van Heel. De muzikale leiding is in handen van dirigent Pim Overduin. Pim is dirigent van beide bovengenoemde koren.

Concert The Flood-Requiem 1953
In samenwerking met het Watersnoodmuseum wordt de concertreeks onderdeel van tal van activiteiten rondom de nationale herdenking in 2023. Deze vindt jaarlijks plaats bij het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk.

Het concert bestaat uit twee delen. Het gedeelte voor de pauze wordt gevuld met een programma dat passend is bij de betreffende concertlocatie. Om een paar voorbeelden te noemen: in Goes, in de regio de Bevelanden wordt de compositie ”Hoort gij de zee” van Léon Bours uitgevoerd. De tekst is van Adriaan Roland Holst, de eerste versregels van dit gedicht staan op het watersnoodmonument in Kruiningen, een beeld van Jan Wolkers. In Middelharnis wordt voor de pauze de Delta-symfonie van Gerrit Zoon uitgevoerd. De componist woonde op het eiland Goeree-Overflakkee. In Tholen zal Kees Slager, schrijver van aan aantal gezaghebbende werken over de watersnoodramp een inleiding verzorgen. Mezzosopraan Helena van Heel zal een aantal van de Kindertotenlieder van Gustav Mahler ten gehore brengen.

Na de pauze wordt The Flood-Requiem 1953 uitgevoerd, hierin klinkt de herinnering aan de doden én medeleven aan de overlevenden van de ramp. Daarnaast is het een muzikale waarschuwing voor de toekomst, onderdeel van de bewustwording van de zeespiegelstijging door veranderingen in het klimaat.
Het Watersnoodmuseum zorgt op de concertlocaties voor een kleine tentoonstelling. Deze expositie kunt u voorafgaand aan het concert en tijdens de pauze en na afloop van het concert bekijken

Uitvoeringsdata en -locaties:
27 januari 2023 - 20.00u. Sint Jacobskerk Vlissingen
28 januari 2023 - 20.00u. Grote of Maria Magdalenakerk Goes
31 januari 2023 - 20.00u. Grote of St Michaëlskerk Middelharnis
2 februari 2023 - 20.00u. Nieuwe Kerk Zierikzee
4 februari 2023 - 20.00u. Atrium gemeentehuis Tholen
5 februari 2023 - 14.30u. Nieuwe Kerk Zierikzee (matinee)

Slachtoffers opgebaard in de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes (ZB, Beeldbank Zeeland)


Douwe Eisenga, componist
De Nederlandse hedendaagse componist Douwe Eisenga (Apeldoorn, 1961) woonachtig te Middelburg, onlangs nog met het stuk For Mattia in de top 100 van Radio 4 en met hetzelfde stuk te gast in de tv-show van Mathijs van Nieuwkerk.
Hij schreef in 2003 Requiem 1953 (voor alt, koor en orkest) ter gelegenheid van de vijftigste herdenking van de watersnoodramp van 1 februari 1953.

Foto: Kees de Kroo

Het muziekstuk is toen op 7 plaatsen in Zuidwest-Nederland uitgevoerd, van de Concertzaal in Middelburg tot de St. Laurenskerk in Rotterdam.
Voor een opname uit die tijd zie: deze link.
The Flood – Requiem 1953 is ook internationaal uitgevoerd, o.a. in Roemenië, Japan en in 2019 nog in de Verenigde Staten.

Pim Overduin, dirigent
Pim Overduin (1970) begon op jonge leeftijd met fluit- en pianolessen aan de Zeeuwse Muziekschool in Middelburg. Van 1988 tot 1997 studeerde hij koordirectie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Jos van Veldhoven en Jan Bogaarts, en orkestdirectie bij Ed Spanjaard en Jac van Steen. In 1995 slaagde hij cum laude voor zijn praktijkdiploma directie.
Pim dirigeert naast het Zeeuws Concertkoor (Vlissingen) en Vocaal Ensemble Cantare (Goes) ook de Koninklijke Oratoriumvereniging en het strijkersensemble Con Legno (beide uit Middelburg). Daarnaast geeft hij les aan de Zeeuwse Muziekschool.

Samenwerking Vocaal Ensemble Cantare en het Zeeuws Concertkoor
De concertreeks The Flood - Requiem 1953 is een samenwerking tussen Vocaal Ensemble Cantare (30 leden) en het Zeeuws Concertkoor (60 leden).
Laatste gezamenlijke grote project was een concertreeks in 2019 rond 75 jaar Slag om de Schelde / 75 jaar vrijheid, waarin onder leiding van Pim Overduin The Armed Man van Karl Jenkins werd uitgevoerd. In deze vorm werd het concert vier keer uitgevoerd, nl. te Breskens, Goes en twee keer te Vlissingen.

Mede mogelijk gemaakt door: